36E EDITIE VRIJDAG

3 juni 2022

Nieuws

De Universiteit Maastricht verricht baanbrekend onderzoek op het gebied van hersendoorbloeding na een hersenbeschadiging

Het HersenStrijd Fonds is in 2017 opgericht door de afdeling intensive care Maastricht (MUMC+) in samenwerking met het Universiteitsfonds Limburg/SWOL.

Na een hartstilstand, hersenbloeding of ernstig ongeval kunnen hersenen plotseling ernstig beschadigd raken met desastreuse gevolgen voor zowel patiënt als familie. Opname op de intensive care is noodzakelijk om vitale hart- en longfunctie tijdelijk over te nemen. Helaas kan er momenteel weinig worden gedaan om het herstel van beschadigde hersendelen te bevorderen. Het is zelfs zo dat er de laatste 25 jaar geen nieuwe behandelingen ontwikkeld zijn. In de toekomst zal het aantal mensen met ernstige hersenbeschadiging alleen maar toenemen door hart- en vaatziekten en ernstige ongelukken (drukkere snelwegen, e-bike, etcetera). Daarom verdienen deze patiënten de volle aandacht.

Wetenschappers van de Universiteit Maastricht verrichten baanbrekend onderzoek om de hersendoorbloeding zo bij te sturen, dat hersencellen kunnen herstellen op de intensive care. De verwachting is dat in 2022 met deze nieuwe behandelmethode meer patiënten beter zullen kunnen functioneren van hun ernstig hersenletsel.

Het HersenStrijd Fonds is ondergebracht bij het Universiteitsfonds Limburg/SWOL, de externe steunstichting van de Universiteit Maastricht, die onderwijs en onderzoek aan de UM stimuleert.

Lees meer:

https://www.ufl-swol.nl/fonds/hersenstrijd/

http://www.hersenstrijd.org/