37E EDITIE VRIJDAG

2 juni 2023

Nieuws

Op 27 juli 1985 verraste een aantal Maastrichtse wielerenthousiastelingen Maastricht met een heus wielercriterium voor Profrenners. De Ridderronde, een na-tourcriterium vernoemd naar de hoofdsponsor Brouwerij de Ridder was geboren.

Het sportieve evenement bleek meteen een groot succes. Tienduizenden wielerfans vonden een plaatsje langs het parcours dat toen ook al als een lint door de Maastrichtse binnenstad liep en de drie mooiste pleinen (Vrijthof, Onze Lieve Vrouweplein en de Markt) verbindt. Sinds de premiere op die historische julidag heeft Maastricht nog vele jaren kunnen genieten van dit jaarlijks criterium met vedetten als Zoetemelk, Nijdam, Dumoulin, Zabel en Gilbert, om er een paar te noemen, aan de start. Sinds 2008 verschijnt ook elke editie een sterk damesstartveld aan de start Illustere namen uit de top van de dameswielersport kwamen naar Maastricht. Kersverse Wereldkampioene Marianne Vos wist de ronde zelfs 6 keer op haar naam te schrijven. Maar ook Anna van der Breggen, Chantal Blaak, Annemiek van der Vleuten, Lizzie Armitstead en vele andere toppers waren (en zijn straks weer) in Maastricht te bewonderen. Over een ding zijn de dames en de heren sporters het in ieder geval eens: onze Maastrichtse koers behoort tot hun favoriet criterium.

Ook na die vele tientallen jaren staat ‘de ronde’ nog als een huis en heet sinds 2019 RSM-Wealer Ronde. In de loop der jaren heeft het wielercriterium een aantal veranderingen ondergaan zoals de lokatie van de Start/Finish, het parcours, datum, naam en dergelijke, maar aan de formule uit 1985 is men trouw gebleven: Wielerfans uit alle windstreken zien hun sporthelden en -heldinnen op een paar meter afstand voorbij razen tegen het prachtige decor van de Maastrichtse binnenstad.

Vrijdag 3 juni 2022 na de Giro d’Italia

Helaas heeft Covid een streep gehaald door de twee laatste edities. Maar in 2022 staat weer een Maastrichtse profronde op de wielerkalender. Niet als na-tourcriterium maar na de Giro d’ Italia op vrijdag 3 juni met start en finish op de Kesselskade. We hopen dat Tom Dumoulin een formidabele prestatie levert in de Giro en dat we hem op 3 juni weer in Maastricht kunnen aanmoedigen.

Bezoekers van de RSM-Wealer Ronde betalen geen entree. De wielerfan hoeft dus geen dikke portemonnee te hebben voor een gezellig avondje sport en vertier. Trouwe sponsoren dragen al jaren hun steentje bij in de organisatie van dit sportieve volksfeest. Zonder sponsoren is een RSM-Wealer Ronde onmogelijk en sponsoring is in een breed scala van bedragen mogelijk. Op de site www.rsmwealerronde.nl worden de sponsormogelijkheden uitgebreid aangegeven. 

de RSM-Wealer Challenge

En dan is er sinds 2019 nog de RSM-Wealer Challenge voor ploegen op 3 juni, de dag van de RSM-Wealer Ronde. De ongeveer 10 kilometer lange Challenge wordt in de middaguren verreden op en rond de Sint Pietersberg en staat open voor (bedrijfs-)ploegen van minimaal drie en maximaal 5 wielrenners. De kosten bedragen vanaf 500 euro per ploeg. Op www.rsmwealerronde.nl vindt u alle info over deze uitdagende Challenge. Ook over de RSM-Wealer Challenge is  uw contactpersoon of een van de bestuursleden graag bereid u uitgebreid te informeren.